Image Asistent trenéra Jána Kociana u týmu Slovenské republiky Rastislav Vincúr a současně autorov trenérského portálu trenink.com se vrátil z kvalifikačního dvojutkání proti Irsku a Kypru a v minulém týdne zakončil svůj první desetidílný [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] seriál věnovaný Rozvoji reakcí brankáře.

Po prvním veleúspěšném seriálu si trenér, který dříve působil u špičkových slovenských prvoligových celků Nitry a Spartaku Trnava, dnes mimo jiné majitel brankářské fotbalové školy www.brankar.sk a autor trenérského portálu trenink.com připravil nový brankářský seriál.

První díl nového seriálu Ovládání brankového území pomáhá brankářům rozšířit jejich akční rádius v malém vápně ve kterém brankáři často řeší složité herní situace, který mnohdy ovlivňují vývoj i výsledek celého utkání. Cvičení je vhodné pro věkovou kategorii žáků (U-14) a starší hráče.

Cíl brankářského cvičení:

Cvičenie dopomáha brankárom rozšíriť jeho akčný rádius v ohraničenom bránkovom území (malé vápno) v ktorom často brankári riešia herné situácie.Je vhodné pre kategórie od starších žiakov (U-14).

Popis brankářského cvičení:

- civičenie sa vykonáva v bránke
- s vyznačením pránkového a pokutového územia
- zapojení sú:
(a) traja brankári a tréner
(b) alebo traja brankári bez trénera
(c) prípadne dvaja brankári a tréner
- postavenie je zrejmé z obrázka
- tréner kope lopty po zemi smerom na brankára 2
- brankár 1 chytá loptu v bránkovom území pred brankárom 2
- ktorý robí pohyb proti lopte
- keď brankár 1 chytí loptu vracia ju trénerovi
- a zostáva v pozícii brankára 2
- brankár 2 ide na pozíciu brankára 3
- a brankár 3 nastupuje do zákroku
- počet opakovaní 6 - 8x
- cvičenie robíme z oboch strán

Varianty:

(a) tréner kope polovysoké lopty
(b) tréner kope vysoké lopty
(c) tréner kope lopty volejom odrazené od zeme

{hidefrom=Public} {slide=Varianty pouze pro a od registrovaných čtenářů} (d) brankár po chytení lopty zakladá útok vyhodením lopty do vymedzeného priestoru
(e) brankár po chytení lopty zakladá útok výkopom {/slide} {/hidefrom}
Pomůcky:

- bránka 1x
- lopta 1x

Metodická poznámka:

Toto cvičenie nám približuje situácie, ktoré sa vyskytujú v zápase, kedy súper dáva spätnú prihrávku na nabiehajúceho spoluhráča. Brankári si vytvárajú zakladné postavenie tak, aby nestáli príliš v bránke a mohli zakročiť (zachytiť loptu pred nabiehajúcim útočníkom). V prípade vypadnutia lopty brankárovi 1 brankár 2 v úlohe útočníka dopraví loptu do brány, aby si brankár 1 uvedomil následky chybného zákroku. Brankári si takto osvoja situáciu ako sa chová útočiaci hráč a ako musí reagovať brankár.

Grafická část článku/cvičení byla připravena v programu DrillBook Football Pro na který mají čtenáři tohoto portálu slevu.



{moscomment}