Současné lednové mrazivé počasí, na které jsme v posledních mírných zimách zapomněli, donutilo většinu mládežnických trenérů zamyslet se nad tím, zda ještě má smysl absolvovat tréninkovou jednotku nebo zápas a kdy je bezpečnější naplánovaný program zrušit?
 
Na stránkách portálu fotbalových trenérů www.trenink.com jsme v minulosti, v rámci série první pomoci, publikovali článek, který se zabýval problematikou poranění a poškození chladem
 
Hrát fotbal při tak nízkých teplotách vyžaduje pečlivou přípravu a bezpečnostní opatření. Omezení doby hraní, pravidelné přestávky na ohřátí a odpovídající oblečení jsou důležité prvky pro minimalizaci rizik a zajištění bezpečného prostředí pro hráče.
 
Anesteziolog v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích MUDr. Ladislav Šindelář, který působí jako klubový lékař fotbalové Dukly Praha říká, že bezpečnou hranicí pro trénink nebo utkání je v případě dorostenců a dospělých minus patnáct stupňů. Pro hráče mládeže je třeba tuto hranici snížit na minus deset stupňů. 
 
Cokoliv co se pohybuje pod touto hranicí je hazardem se zdravím hráčů, respektive příčinou řady zbytečných zranění.
 
 

Rizikové faktory mrazivého počasí při tréninku nebo utkání 

 
Nejdůležitější faktorem při vzniku omrzlin je vedle vlastní teploty také vlhkost a další klimatické podmínky. Každý ze své zkušenosti ví, že zmrzlý vlhký vzduch je mnohem horší než když vlhkost vzduchu není taková. Vše je umocněno fyzickou aktivitou, kterou hráči v tréninku nebo utkání podstupují.
 
Vlhkost má dost společného s tím, že hráči mají během mrazivého počasí často spojeného se sněhem na hrací ploše nebo přímo sněžením mokré kopačky, promočené ponožky nebo stulpny a vlhké další oblečení jako tepláky, rukavice nebo trenýrky.   
 
Dalším nepříliš známou příčinou při prochladnutí je velmi těsné oblečení a obuv. V důsledku kterého nedochází k dostatečnému prokrvení končetin, které tak jsou náchylnější snadnějšímu prochladnutí.
 
Prochladnutí v mrazivém počasí v kombinaci s nedostatečným pitným režimem může způsobit zánět močových cest, případně vážnější zánět ledvin
 
Této problematice jsme se - s vazbou na fotbalový trénink, případně zápas, podrobně věnovali v článku Rizika spojená s fotbalovým tréninkem v silném mrazu.
 
 

Doporučení pro hráče 

  • volte vhodné oblečení a obuv, adekvátní teplotním podmínkám
  • ideální je mít na sobě více vrstev, podobně jako třeba na lyžích  
  • velice důležité jsou také náhradní boty a oblečení, pokud by došlo k promočení 
  • hráči by měli hrát v čepicích a rukavicích
  • těsné oblečení a boty také zvyšují riziko vzniku omrzlin
  • obličej je nutné chránit vrstvou ochranného krému
  • při pocitu vyčerpání je vhodné požádat o vystřídání, riziko zranění je vysoké 
 

Doporučení pro trenéry

  • trenéři by měli dbát na to, aby kabině nebylo přetopeno, hrozí nemoci dýchacích cest 
  • svaly hráčů je třeba mnohem důkladněji zahřát, protože jsou zmrzlé a zkrácené
  • je třeba správně načasovat rozcvičení, které musí být krátké a efektivní
  • rozcvičení by mělo navazovat přímo na utkání, hráči by se neměli vracet do kabiny 
  • je třeba eliminovat velký teplotní rozdíl v kabině a venku
  • hrozí pocení hráčů, jak při oblékání, tak při přestávce
  • hráči by měli o přestávce počkat v budově i několik minut před kabinou
  • je třeba u hráčů dodržet pitný režim, přestože hráči nemají pocity žízně

 

Závěr

Fotbalový zápas nebo trénink v silném mrazu vyžaduje pečlivou přípravu, organizaci, nastavení, respektive dodržování určitých bezpečnostních opatření. Trénink by měl být pro hráče bezpečný, protože chladsilný mráz nebo vlhkost může přinášet některá rizika pro hráče.

Trenér by měl umět zareagovat na aktuální předpověď počasí nebo nepříznivé povětrnostní podmínky a přijmout opatření k minimalizaci potenciálních rizik a nebezpečí. To vše pak vysvětlit jak hráčům, tak rodičům.

 
 TIP REDAKCE