Fotbalový trénink v zimě a za mrazivých podmínek vyžaduje pečlivou přípravu a dodržování určitých opatření. Trénink byl měl být nejen efektivní, ale především bezpečný, protože chlad, silný mráz nebo vlhkost může přinášet některá rizika pro hráče. Z pozice trenéra je důležité být při plánování tréninku obezřetný, reagovat na aktuální předpověď počasí nebo povětrnostní podmínky a přijmout opatření k minimalizaci potenciálních rizik a nebezpečí.

Aby se minimalizovala tato rizika, je důležité přijmout opatření ke zlepšení bezpečnosti hráčů. To zahrnuje správné oblečení, pravidelné přestávky na ohřátí, kontrolu povrchu hřiště a zvýšenou ostražitost trenérů a realizačního týmu ohledně příznaků omrzlin, podchlazení a dalších potíží spojených s chladným počasím. Při extrémně nepříznivých podmínkách by měl být realizační tým připraven tréninkový plán přehodnotit, přesunout trénink na vhodnější termín, do jiného prostředí nebo i trénink bez náhrady zrušit.

Problémy a rizika spojená s fotbalovým tréninkem v extrémně nízkých teplotách jsou následující.

 

Úrazy a zlomeniny

Fotbalový trénink na zmrzlém povrchu může zvyšovat riziko úrazů kvůli kluzkosti a tvrdosti povrchu. Zmrzlý povrch, obvykle UMT, může zvyšovat riziko střetů, uklouznutí a podklouznutí, což může způsobit kloubní zranění, zejména v oblasti kotníků a kolen. Nejčastěji tvrdý povrch zvyšuje riziko natažení a natržení svalů. Nerovnost a nedostatek elasticity povrchu může ztížit tlumení nárazů a zvyšovat zatížení svalů a vazů

Úplně nejnebezpečnější jsou pak pády na zmrzlý povrch, protože zvyšují riziko zranění hlavy, případně k úrazům v její obličejové části. Současně je třeba počítat s tím, že tvrdý a zmrzlý povrch může přispět k většímu riziku zlomenin při pádech nebo tvrdých nárazech.

Je třeba počítat s tím, že při pádu na zmrzlém povrchu je velmi pravděpodobné, že hráči utrpí modřiny a oděrky, což jsou běžné úrazy spojené s tvrdými a případně kluzkými povrchy hrací plochy. 

 

 

Ztráta citlivosti končetin

Ztráta citlivosti v končetinách během zimního fotbalového tréninku může být způsobena chladem a může být známkou podchlazení nebo omrzlin, což ovlivňuje jemnou motoriku a schopnost kontrolovat fotbalový míč. Je důležité, abyste jako trenéři věděli, jak reagovat na tuto situaci a zabránili vážnějším problémům.

Pokud hráči začnou pociťovat ztrátu citlivosti, měli by okamžitě přerušit trénink! Doporučuje se přesunout postižené hráče do tepla a poskytnout jim možnost zahřát celé tělo, například pomocí teplého nápoje nebo teplého oblečení. Poté by se mělo přikročit k postupnému zahřívání postižených oblastí, což obvykle pomůže obnovit normální krevní oběh

Pokud ztráta citlivosti přetrvává nebo se zhoršuje, je důležité vyhledat odbornou lékařskou pomoc. To může být známkou vážnějších problémů, jako jsou omrzliny nebo podchlazení.

 

Omezená pohyblivost

Studený vzduch, vítr a mráz může zapříčinit ztuhlost svalů a omezit pohyblivost hráčů. To může zvýšit riziko svalových zranění, zejména při náhlých změnách směru pohybu, sprintech, výskocích, vyraženích a soubojích.

Jako trenéři byste se měli zamyslet nad tím, jaká vybíráte cvičení do tréninku a zda jsou vhodná pro chladné nebo mrazivé podmínky. Prakticky je vhodné, aby hráči používali rukavice a ponožky, které pomohou chránit ruce a nohy před chladem, což zase může omezit ztrátu tepla a udržet pohyblivost na potřebné úrovni.

 

Omrzliny a podchlazení

V extrémně nízkých teplotách hrozí riziko omrzlin, zejména na nechráněných částech těla, jako jsou obličej, ruce a nohy. Hráči by měli nosit dostatečně teplé oblečení, které chrání před chladem a větrem. To zahrnuje termo oblečení a další nepromokavé vrstvy. Doporučuje se nosit několik tenkých vrstev oblečení namísto jednoho tlustého oděvu. To umožňuje lepší regulaci teploty. Zapomínat by se nemělo ani na dobře izolované a voděodolné kopačky, které jsou klíčové pro udržení tepla a sucha od nohou.

I v chladných podmínkách je důležité dostatečně pít, protože dehydratace může zvyšovat riziko omrzlin. Při dlouhých trénincích by měly být zařazeny pravidelné přestávky, aby se hráči mohli ohřát a napít.

Pokud hráči nejsou dostatečně oblečeni, tak u nich jako další nebezpeční hrozí podchlazení. Jako zásadní prevence podchlazení je kvalitní zahřátí  rozcvičení před tréninkem, které zajistí tělu teplo a sníží riziko podchlazení. Pokud jsou hráči zpocení, tak by měli mít možnost si vyměnit mokré oblečení za suché.

Vždy je důležité sledovat aktuální povětrnostní podmínky a přizpůsobit tréninkový plán tak, aby byl bezpečný pro hráče v daných podmínkách. Podchlazení jsme se detailně věnovali v článku Termická poranění - poškození chladem.  
 

Zvýšené riziko onemocnění

Fotbalový trénink v studeném až mrazivém počasí může zvýšit riziko různých onemocnění a zdravotních potíží. Nízké teploty a vlhkost mohou ovlivnit imunitní systém, zvýšit náchylnost k infekcím, nachlazením a jiným onemocněním.

Chladné počasí může oslabit obranyschopnost těla, což zvyšuje riziko nachlazení a chřipky. Hráči by měli být obezřetní a udržovat se v teple po tréninku. Expozice hráčů chladnému vzduchu může zvýšit riziko infekcí dýchacích cest a proto by si hráči měli chránit obličej a dýchací cesty vhodným oblečením.


Zvýšené zatížení srdce

Fotbalový trénink v mrazivých podmínkách může zvýšit zatížení srdce kvůli několika faktorům. Nízké teploty a chladný vzduch mohou ovlivnit kardiovaskulární systém a představovat některá rizika pro srdce. 

Studený vzduch může způsobit zúžení cév (vazokonstrikce), což zvyšuje krevní tlak a zátěž na srdce. Chladné podmínky mohou vést k zvýšení srdeční frekvence, protože tělo se snaží udržet optimální teplotu. To může znamenat vyšší zátěž pro srdce během fyzické aktivity. Studený vzduch může také ovlivnit viskozitu krve, což ztěžuje její proudění a může zvýšit zátěž na srdce.


Závěr

Bezpečnost hráčů během fotbalového tréninku v mrazu by pro trenéry mládeže mělo být vždy nejvyšší prioritou a proto je důležité přijmout opatření k minimalizaci rizik úrazů a onemocnění spojených s nízkými teplotami. Vždy by měli trenéři a realizační tým dbát na bezpečnost hráčů a okamžitě a vhodně reagovat na popsané příznaky nebo potíže.

Bezpečnou hranicí pro trénink nebo utkání je v případě dorostenců a dospělých minus patnáct stupňů. Pro hráče mládeže je třeba tuto hranici snížit na minus deset stupňů, tak jak jsme se tomu věnovali v článku Fotbal pod hranicí minus patnáct stupňů je hazardem.

 

TIP REDAKCE