"Schopnost hráčů přihrát na krátkou i dlouhou vzdálenost je základní dovedost, bez které se žádný hráč fotbalu neobejde. V tréninku, především u mládežnických kategorií je žádoucí kombinovat přihrávání na různé vzdálenosti, navíc kombinované s pohybem bez míče," říká autor pětidílného seriálu, který je inspirován hrou španělských hráčů a týmů.
 
Cílem všech dílů seriálu Španělská hvězdice s oběhnutím je zlepšovat dovednost hráčů v zahrávání krátkých a dlouhých přihrávek, které jsou doplněny o méně či více koordinačně náročný běh bez míče, který následuje po odehrání míče.

 
Všechna cvičení zvládnou hráči věkové kategorie mladších a starších hráčů. Cvičení je vhodné zařadit do rozcvičení pro průpravnou část tréninkové jednotky.

 

 

Tipy na cvičení z tréninku španělských klubů:

 

 

Chceš podpořit www.trenink.com? Odebírej kanál YouTube

 

Průpravné cvičení: Španělská hvězdice s oběhnutím (1.část)

Cílem první části seriálu je rozvíjet u mládežnických hráčů schopnost přesně přihrát na střední vzdálenost a okamžitě po odehrání míče reagovat vyražením a pohybem bez míče, který však není přímo za míčem, ale hráč musí tandemovým způsobem obíhat některé své spoluhráče a doběhnout na místo kam přihrával míč.   

 


Průpravné cvičení: Španělská hvězdice s oběhnutím (2.část)

Druhý díl seriálu rozvíjí u mládežnických hráčů schopnost narazit si míč na krátkou vzdálenost a poté přesně přihrát na střední vzdálenost. Okamžitě po zahrání příčné přihrávky na delší vzdálenost pak hráči musí reagovat vyražením a pohybem bez míče. 

 


Průpravné cvičení: Španělská hvězdice s oběhnutím (3.část)

Třetí část seriálu u mládežnických hráčů rozvíjí schopnost narazit si míč na krátkou vzdálenost s tím, že přihrávka nejde proti hráči, ale do prostoru před hráče. Vzápětí rozehrávající hráč vyráží a přesně přihrává na střední vzdálenost. Okamžitě po finálním odehrání míče musí hráči pokračovat koordinačně náročnějším pohybem bez míče, tak že obíhá středovou figurínu.

 

 
Průpravné cvičení : Španělská hvězdice s oběhnutím (4.část)

Čtvrtý díl seriálu rozvíjí přihrávky mezi hráči na střední vzdálenost, narazit si míč na krátkou vzdálenost a následně přihrát opět na střední vzdálenost. Po posledním musí hráči pokračovat koordinačně náročnějším pohybem, vyražením vpřed, okolo mety vzad a na místo hráče, kterému přihrával. 

 

 

Průpravné cvičení: Španělská hvězdice s oběhnutím (5.část)

Cílem cvičení je rozvíjet u hráčů schopnost dát dlouhou přízemní přihrávku a následně si narazit míč na krátkou vzdálenost a přihrát do prostoru na rozbíhajícího se spoluhráče. Okamžitě po odehrání míče musí hráči vyrazit do prostoru pozice hráče, kterému naráželi míč.

 

 

Varianty:

- je možné upravit:
(a) velikost herního prostoru (zvětšit/zmenšit)
(b) nepravidelnost hvězdice (kužely nemají stejné rozestupy)
- hráči cvičení provádí:
(a) v opačném směru
(b) "slabší" nohou
- kombinace povinně probíhá na dva doteky
- hráči po naražení míče provádí obratnostní cvik

 

Pomůcky: 

- 5x kužel
- 1x míč (případně nahradní míče)
- 1x tréninková figurína
- 5x meta

 

TIP REDAKCE