Jak to tak vypadá, výběr trenéra Sparty neskončil dosazením Petra Rady, přestože má na Letné smlouvu na dobu neurčitou. Angažmá, kterému letenský klub poskytl, skončí rychleji, než mohl Rada předpokládat. Prozatím to vypadá, že jeho místo, které obsadil v březnu, bude v červnu přenecháno někomu jinému. 

Musel by snad jedině se svými svěřenci předvést zázraky a vytáhnout se v tabulce na druhé místo a ani to by nemuselo stačit. Pokud Rada nebude pokračovat, kdo nastoupí jako nový hlavní trenér? Bude Sparta světová a koučem se stane někdo z ciziny? 

Petr Rada nastoupil k pražskému celku v březnu. Bývalý fotbalista, český reprezentant a trenér České fotbalové reprezentace v sezóně 2008/2009 však po debaklu v Jihlavě prakticky ztratil šanci bojovat o ligový titul. Jihlava totiž zvítězila nad pražským celkem poprvé za celou svou historii a hráči AC Sparta tak mohli akorát tuto hořkou porážku brát jako motivaci k následujícímu zápasu proti Plzni. 

V tomto duelu už sice Sparta chytila dech a udržela si jméno. Využila také toho, že Západočechům se v poslední době také herně moc nedaří. Na domácím hřišti dokázali pro své fanoušky získat cenné body díky vítězství 2:0.  V zápasu proti Příbrami se sice Sparťané ujali vedení, avšak před koncem poločasu Příbram vyrovnala. V závěru druhé půle však zásluhou Šurala Sparta doslova urvala tři cenné body, proti Liberci pak tři body zachraňoval tradičně kapitán Lafata. A jak si povede pražský celek v nadcházejících utkáních? Sledujte online sázení na fotbalovou ligu zde!

Provizorní řešení jménem Rada, kdo jej však nahradí?

Několik důvěrných zdrojů již potvrdilo, že vedení Sparty opět vyhlásilo "hon na nového trenéra". Tentokrát však nechtějí zůstat na úrovni České republiky a mají v plánu oslovovat kouče z ciziny.  V minulosti se o to Sparta pokoušela například u Thorstena Finka, bývalého německého záložníka Bayernu Mnichov, který výborně vedl fotbalovou Basilej a Hamburk. Ten však dal přednost rakouskému týmu FK Austria Vídeň. Zaujal je také bývalý kouč juniorky mnichovského Bayernu Erik ten Hag. Ten však dal přednost před Spartou nizozemskému Utrechtu.

První skloňované jméno, které by mohlo pomoci Spartě z krize, je Christiano Panucci. Ital s českými kořeny, vítěz ligy mistrů, který jako hráč působil v Realu Madrid, či milánském Interu, Janově, Chelsea, Monaku, AS Řím a Parmě. Své trenérské vlohy si piloval u Fabia Capella, když před mu před pěti lety dělal asistenta u Ruské fotbalové reprezentace. Poté vedl italské týmy Livorno a Ternanu v nižších italských fotbalových ligách.

Sparta zkoušela dostat na místo svého kouče i českou trenérskou hvězdu Pavla Vrbu. Bývalý kouč Plzně však na nabídku stále nekývnul a nakonec se opět dohodl s Plzní se kterou jeho kariéra je velmi spjata. S plzeňskou kabinou vždy vycházel a získal s ní dva tituly.

Informace, že Sparta zvažuje změnu trenéra, teď koluje celou českou fotbalovou scénou. Současný trenér Rada se však k těmto spekulacím vyjádřil jasně. Říká, že jeho zajímá jedině to, že mu teď běží smlouva. A dokud mu smlouva běží, nemá potřebu nic probírat se sparťanským vedením. Můžeme se tedy nechat překvapit, jaké rozhodnutí nakonec Sparta udělá a kdo se stane (nebo zůstane) trenérem. 

TIP REDAKCE