Tak je to definitivní! Sparta Praha, která v průběhu jarní části právě skončené sezóny, vypadla jak z boje o titul, tak o účast v kvalifikaci v Lize mistrů a zpovzdálí sledovala souboj obrozené Slavie a Plzně, oficiálně potvrdila, že do nové sezóny povede tým italský trenér Andrea Stramaccioni.

Mladý italský trenér, rodák z Říma, jež největší úspěchy dosáhl s juniorkou Interu Milán a vysloužil si tím angažmá u prvního týmu Interu Milán, kde vystřídal Claudia Ranieriho. S týmem ve druhé sezóně však skončil mimo příčky zaručující účast v evropských pohárech, což bylo pro ambiciózní klubové vedení málo a na lavičce skončil.

Následovalo angažmá v Udinese, kde s týmem skončil na příčkách, které těsně znamenali záchranu a konec po jedné sezóně. Poté přišlo angažmá mimo Itálii a to v řeckém Panathinaikosu Atény. Druhé místo a v druhé sezóně nespokojenost fanoušků a předčasný konec. 

Co příchod nového trenéra znamená pro Spartu?

Zcela jistě to znamená, že se zcela kompletně obmění realizační tým. Nový trenér si jistě přivede své lidí, se kterými již spolupracoval, ale současně bude muset do svého týmu přibrat české spolupracovníky. Kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli jazykové bariéře. Zde se nabízí někteří z bývalých sparťanských hráčů, kteří působili v Itálii. Je otázka jak rychle se dokáže italský realizační tým adaptovat na české podmínky, které se v řadě oblastí od těch italských liší.

Změní se i tréninkový proces. Italské kluby a trenéři jsou proslulí svou posedlostí taktickou přípravou, taktickými tréninky, často skupinovými pro obránce, záložníky a útočníky. Tím pádem lze předpokládat, že čas který budou hráči trávit na Letné se významně prodlouží.

Po neúspěšné sezóně, bez ohledu na to, že přichází zahraniční trenér, dojde k obměně kádru. Sparta si musí vyhodnotit, se kterými hráči ze současného kádru chce pokračovat, svoje představy sportovnímu vedení jistě předloží i nový trenér. Je otázka zda majitel Křetínský půjde cestou budování kádru z perspektivních mladíků nebo nákupem přestárlých hvězd, které se Spartě již několikrát nevyplatily.

V jaké situaci je Stramaccioni?

Situace pro něj není jednoduchá. Ve Spartě se čekají výhry v každém zápase, minimálně podzimní působení v evropských pohárech a titul. Sparta dlouhou dobu ovládala ligu a po trenérech byl požadován evropský úspěch. Ten alespoň částečný ve dvou předchozích sezónách přišel v podobě postupu do jarních částí soutěže, ale v lize je dominance minulostí a konkurenti z Plzně a Edenu jsou v současné formě nad síly Sparty.

Italský trenér, přes jistě minimálně základní znalosti angličtiny hráčů Sparty, se bude muset vyrovnat s jazykovou bariérou. Bude se muset vyrovnat se specifickým prostředím české ligy a bude muset narovnat vztahy Letné a Strahova.

Přestože je Stramaccioni bez angažmá od prosince loňského roku, tak k dlouhou avizované dohodě nakonec došlo až na konci května. Co novému trenérovi bude jistě chybět je čas, protože změny které musí provést jsou v pravdě revoluční. Prvním praktickým dopadem pozdní dohody je přetažení již domluveného Jugase do Slavie a to není dobrý začátek.

Bez ohledu na výše uvedené Sparta se odvážně a bez jistoty záruky rozhodla pro radikální změnu. Roztočila italskou ruletu a doufá, že vsadila na správné číslo, protože trefit jen barvu je málo.

 

TIP REDAKCE