Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Pokud máte doma malého fotbalistu nebo fotbalistku, tak jste si jistě položili otázku a co a kdy byste měli připravit svým dětem před a po sportovním výkonu k jídlu? Je zřejmé, že strava a její podávání by měla mít svá pravidla a malí hráči by si měli osvojit a respektovat základní pravidla. 

Především rodičům přinášíme několik tipů na to co a kdy dát svým dětem jak před nebo po zápase nebo tréninku. Je potřeba si uvědomit, že i malé změny ve výživě mohou znamenat změny výkonu, významně urychlit regeneraci a zlepšit pocity hráčů během a po výkonu.

Některé kluby nebo jednotlivá mužstva mají v oblasti stravování a pitného režimu nastavena interní pravidla. Berte tato doporučení jako základní informaci pro orientaci v této problematice. Článek by měl být inspirací a zamyšlením nad tím, jak svým dětem pomoci, případně minimálně neškodit.  

 

Co k jídlu před zápasem/tréninkem?

Obecně lze říci, že jídlo podávané před tréninkem by mělo být bohaté na cukry, mělo by obsahovat přiměřené množství bílkovin a mělo by být s nízkým obsahem tuku.

Ideálním hlavním pokrmem před výkonem je libovolná nesmažená úprava kuřecího nebo krůtího masa, těstoviny s různou zeleninovou omáčkou, zeleninou nebo kuřecím masem, tortilly nebo wrapy s kuřecím masem, vařené brambory nebo kaše s rybou. 

Pokud se utkání hraje před polednem tak jsou nejvhodnější ovesné kaše medem, musli s mlékem, toust s marmeládou nebo ovocná smoothie nebo rýžová kaše s ovocem. 

Nikdy se nesmí jednat o těžko stravitelné jídlo!


Kdy je nejvhodnější podat jídlo před zápasem/tréninkem? 

Optimální je podávat hlavní jídlo 2-3 hodiny před tréninkem nebo před zápasem. Poslední malé jídlo nebo svačinu by hráči měli dostat hodinu před tréninkem nebo zápasem.


Co k jídlu po skončeném zápase/tréninku?

Okamžitě po výkonu je vhodné sníst na cukry bohaté ovoce, například banán. S delším časovým odstupem to mohou být wrapy nebo pita chléb s grilovaným kuřecím masem a zeleninou, sendvičem se sýrem, šunkou, tuňákem, medem nebo marmeládou, mléčný jogurt s medem, marmeládou nebo cerální složkou.

Nedílnou součástí je i pitný režim, kde je za nejideálnější voda bez bublinek, ovocné smoothie bohaté na na cukry a proteiny, případně mléko a milkshaky. Pro děti se v žádném případě nedoporučují energetické nápoje (Energetické nápoje a fotbal). 


Kdy je nejvhodnější podat jídlo po skončeném zápase/tréninku?

Po zápase nebo tréninku je optimální podávat první jídlo v rozmezí od 30 minut po výkonu a nejpozději však do dvou hodin. Pomůže tím nahradit energii vydanou v průběhu tréninku nebo zápasu, usnadníte distribuci živin do celého těla a pomůžete zahájit regeneraci těla


TIP REDAKCE