Image Skoro tomu jsou přesně tři roky, co čtenáře portálu fotbalových trenérů trenink.com zaujal trenér Vladan Pražák svým čtyřdílným [1] [2] [3] [4] seriálem Moderejní pojetí fotbalu, kde velice poutavě popsal rozestavení, způsob a organizaci hry londýnského Arsenalu.

Na jaře letošního roku plzeňský mládežnický trenér Jakub Havránek popsal ve čtyřech článcích [1] [2] [3] [4] hru jednoho z nejefektivněji hrajícího týmu ze Španělska - FC Barcelona. Zaměřil se na na útočnou a obrannou fázi hry, typickou útočnou kombinaci a pohyb hráčů v pokutovém území těsně před zakončením většiny útočných akcí.

Dnes se autor Vladan Pražák zaměřil na defenzivní hru mužstva, respektive na taktickou realizaci nácviku v tréninkových jednotkách. Na konci minulého roku vyšel první díl seriálu, pak následoval druhý díl, který se zaměřil na kompaktnost obranného bloku. Třetí díl představil hru 8:5. Prozatím poslední čtvrtý díl popisoval obranu proti diagonálním přihrávkám.

Obrana volného kopu ze strany



Po provedení volného kopu je míč hlavou odehrán do pole. Všichni hráči v obraně koordinovaně s orientací na soupeře s míčem vybíhají ven s cílem těsně obsadit soupeře s míčem i potencionální příjemce míče. Reagovat na protisměrný pohyb útočníků s nabíháním za obranu z hloubky hřiště.

Defenzivní hra – taktická realizace


Obrana finálních přihrávek (centrů) od postranní čáry



Při vedení útoku křídelním prostorem zůstávají střední obránci před středem branky (nevysouvají se směrem k míči a tím nedodržují daný odstup od krajního obránce). Zajišťování krajního obránce, případně zdvojování zajišťují středoví hráči (záložníci). Důvodem je přednost bezpečnějšímu jištění vlastní branky před riskantní snahou získat míč. Rovněž je snadnější bránit pohybem ze středu do stran než opačně.

Defenzivní hra – taktická realizace


Pomůcky:

- 1x branka (přenosná)
- 10x mety (kloboučky, kužely)
- rozlišovací trika (2 barvy)
- 8x míč



{comment}