Image Na jaře letošního roku plzeňský mládežnický trenér Jakub Havránek popsal ve čtyřech článcích [1] [2] [3] [4] hru jednoho z nejefektivněji hrajícího týmu ze Španělska - FC Barcelona. Zaměřil se na na útočnou a obrannou fázi hry, typickou útočnou kombinaci a pohyb hráčů v pokutovém území těsně před zakončením většiny útočných akcí.

Skoro tomu jsou přesně tři roky, co čtenáře portálu fotbalových trenérů trenink.com zaujal trenér Vladan Pražák svým čtyřdílným [1] [2] [3] [4] seriálem Moderejní pojetí fotbalu, kde velice poutavě popsal rozestavení, způsob a organizaci hry londýnského Arsenalu.

Dnes se autor Vladan Pražák zaměřil na defenzivní hru mužstva, respektive na taktickou realizaci nácviku v tréninkových jednotkách. Prozatím vyšel první díl seriálu, pak následoval druhý díl, který se zaměřil na kompaktnost obranného bloku. Třetí díl představil hru 8:5. Prozatím poslední čtvrtý díl popisoval obranu proti diagonálním přihrávkám.

Průpravná hra 9:9 s brankáři ve standardních brankách na 2/3 hřiště



V řízené průpravné hře respektovat všechny principy zónové obrany uplatňované při nácviku v předcházejících cvičeních (obr. č. 1 – 8).

Defenzivní hra – taktická realizace


To znamená:

- udržovat těsnost obranného tvaru neustálým upravováním vzájemných postavení mezi hráči
- konstruktivně získávat míč po kolektivním tlaku na soupeře s míčem
- vést hlasitou komunikaci mezi hráči
- vytvářet agresivní soubojové situace
- zvýšenou pozornost a koncentraci pro plnění jednotlivých herních situací

Pomůcky:

- 2x branka (přenosná)
- 10x mety (kloboučky, kužely)
- rozlišovací trika (2 barvy)
- 8x míč



{comment}