Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

aquahit_150Tréninková posilovací pomůcka Aquahit není žádnou horkou novinkou na poli silového tréninku. Princip na kterém funguje Aquahit byl patentován téměř před deseti lety v roce 2003.

Přesto se jedná o tréninkovou kondiční pomůcku, která by neměla uniknout pozornosti trenérů, kteří mají zájem a prostor zařadit do kondičního tréninkového procesu zajímavou pomůcku, která může být například součástí kruhového nebo individuálního tréninku fotbalistů.

Aquahit je možné použít nejen ve fotbalovém tréninku, ale také v hokeji, atletice, běhu, cyklistice, lyžování a řadě dalších.

Co je Aquahit?

Už samotný název posilovací pomůcky Aquahit nám dost napoví o tom, co od pomůcky můžeme očekávat a jak se používá. Název se skládá ze dvou anglických slov. První Aqua je česky voda a druhé hit je úder nebo zásah. Volně přeloženo tedy vodní úder.

Posilovací vak Aquahit je válec o délce 80 cm a průměru 20 cm na kterém jsou uchyceny madla za které je možno vak uchopit. Z pozicí madel pro úchop je možné manipulovat, měnit jejich polohu a v důsledku této variability také měnit podobu prováděných cvičení.

formanek_aquahit_470_1

Jak se Aquahit používá?

Existují dvě možnosti, jak používat Aquahit. První možnost je logická a napadne asi každého. Posilovací vak je zcela napuštěný vodou, váha pomůcky pak je 20 kg.

Druhou možností je pouze částečné naplnění a je pouze na trenérovi nebo hráčovi do jaké míry je vak naplněn. Při částečném naplnění vaku hráč pracuje s pomůckou o váze v rozsahu 1-20 kg.

Na jakém principu Aquahit funguje?

Vodní vak Aquahit pracuje na principu plyometrického způsobu kontrakce svalů. Plynometrická metoda spočívá v tom, že vlastní svalové kontrakci (stažení svalu) předchází excentrická kontrakce svalu, tedy protažení tohoto svalu proti odporu. Principem je také využívání nestabilní zátěže využívající setrvačnosti a akcelerace Aquahitu a jejich vlivu na svalové vlákno.

K čemu Aquahit slouží?

Aquahit se osvědčil jako účinná pomůcka pro balanční cvičení (také například Balancestep), při cvičeních na rozvoj dynamické síly, jako ideální pomůcka nácviku rovnováhy a stability.

Při použítí popisované tréninkové pomůcky dochází nejen k zapojení hlavních svalových skupin, zapojení posturálního svalstva, ale také k rozvoji koordinačních schopností. Vyžadována je vysoká svalová koordinace, protože hráč - především při použití částečně naplněného vaku - pracuje s nepevnou zátěží.

V důsledku pohybu vody, která je uzavřena v prostoru vaku, dochází k nárazům o stěnu vaku (při pohybu s pomůckou) a tento jev vyvolává přepětí svalů a logicky také k aktivaci velkého množství svalových vláken.

Závěr

Aquahit je možné využít jako náhražku za celou řadu tréninkových pomůcek. V případě, že máte tuto pomůcku k dispozici, tak se může jednat o jednu jedinou pomůcku, kteoru budete u kondičního silového tréninku využívat.

Pro Aquahit existuje celá řada cvičení, které je možné zařazovat do úvodní části tréninkové jendotky, kde dochází k zahřátí organismu hráčů a jejich rozcvičení a přípravu na zatížení v hlavní části. Aquahit může být součástí hlavní náplně tréninku, pokud obsahem je posilování, koordinace a cvičení na stabilitu.

V závislosti na naplnění posilovacího vaku je možné posilovat komplexně nebo určitou lokální svalovou skupinu.

Nevýhodou Aquahit je jeho relativně velká cena.