Pokud má tým míč pod svou kontrolou, tak v závislosti na stanovené taktice a hře soupeře se může pokusit se prosadit rychlým protiútokem nebo postupnou kombinací. Jestliže je bránící tým zformován v obranném postavení, obranu má v kompaktním bloku a vytváří presinkové situace v prostoru kde má útočící tým míč v držení, tak je třeba, aby hráči s míčem byli schopni udržet míč pod svou kontrolou a uvolnili prostory pro další vedení útoku.

Ve vybraných cvičeních za jaro 2019 jsme se zaměřovali především pohyb hráčů bez míče, výběr místa, hru na jeden dotek a pohyb hráčů po odehrání míče. Některá cvičení jsou zaměřena na kombinaci s výměnou místa, respektive rotaci hráčů během držení míče útočícím týmem.


Je nutné pamatovat na to, že nácvik držení míče a přízemní kombinace je nutně podmíněn správným výběrem místa od hráčů kteří se do kombinace zapojují, ideálně s permanentní výměnou pozic jednotlivých hráčů. 

 

Tipy na cvičení za jaro 2019:

 


► Dlouhá, krátka, dlouhá přihrávka

Cílem průpravného cvičení je naučit hráče měnit rytmus hry a používat při přízemní kombinaci dlouhé přihrávky, kombinované z naražením míče na třetího na krátkou vzdálenost. Po hráčích požadujeme přesnost přihrávky, správnou razanci a dobré načasování.

Cvičení je určeno pro skupinou hráčů jako nácvik střídání dlouhé a krátké přihrávky. Po odehrání míče nebo naražení hráči mění svoji pozici, nezůstávají na svém místě.  

 

 


► FC Barcelona: Výběr místa v trojúhelníku při kombinaci  

V cvičení se zaměřujeme na přízemní kombinaci na malém prostoru, na jeden dotek, s výměnou místa. Po hráčích požadujeme správný výběr místa, přesnost při přihrávání, načasování náběhu a spolupráci trojici hráčů. Během cvičení po hráčích požadujeme aktivní komunikaci a precizní technické provedení.

Tréninkové cvičení je inspirováno tréninkovým cvičením z mládežnické akademie FC Barcelona, která sídlí La Masia, kde působí všechny mládežnické týmy FC Barcelona. Je možné ho zařadit buď do rozcvičení nebo do hlavní částí u věkové kategorie mladších nebo starších žáků. 

 

 


► Tiki-taka v kruhu (4.část)

Cílem cvičení je naučit hráče při neustálém pohybu kombinovat na malém prostoru, pomocí krátkých přihrávek a naražení po zemi, za neustálé rotace a výměny pozic od hráčů, kteří jsou zapojeni do kombinace nebo jsou pro kombinaci k dispozici. Po hráčích požadujeme hru na jeden dotek a jeho precizní provedení, předvídavost, schopnost kombinovat v přehuštěném prostoru, týmové pojetí hry a komunikaci.

Cvičení je zaměřeno na specifický způsob hry španělských týmů založený na krátkých přihrávkách, permanentním pohybu hráčů a charakteristickém způsobu držení míče, které mohou v určitých fázích vývoje hry pomoci dostat hru a vývoj utkání pod svou kontrolu.

 

 

► Nahraj na třetího a uvolni se do prostoru

Cílem cvičení je nácvik jednoduché přízemní kombinace trojice hráčů v omezeném prostoru s tím, že hráč s míčem vždy přihrává míč na třetího hráče a po přihrávce se uvolňuje do volného prostoru, aby se následně mohl zapojit do kombinace. Po hráčích požadujeme, aby při výběru místa "četli" herní situaci a přemýšleli nad tím, jak se znovu nabídnout spoluhráčům. 

Cvičení je určeno pro 3 hráče, cílem je nácvik jednoduché kombinace pomocí přihrávek na krátkou a střední vzdálenost, s důrazem na výběr místa před zapojením se do kombinace i po odehrání míče.

 

  
► Kombinace s rotací a tandemem

Cílem průpravného cvičení je nácvik spolupráce čtyř hráčů, ve které tři hráči svou přípravnou, jednoduchou kombinací připraví prostor pro náběh čtvrtého hráčů do tandemu. Cílem cvičení je uvolnit hráče i prostor a zahrát předfinální přihrávku na rozběhnutého hráče. Po kombinujících hráčích požadujme precizní technické provedení, správný výběr místa a načasování přihrávek. Nutnou podmínkou úspěšného zvládnutí herní situace je komunikace mezi hráči

Cvičení je určeno pro  10 hráčů do pole, v sobě kombinuje jak nácvik rotace hráčů na svých pozicích, výběr a výměnu místa, tak odpoutání se od bránícího soupeře a uvolnění se do tandemového náběhu. 

 


► Naraž si, naběhni si a přihraj

Cílem cvičení je nácvik jednoduché přízemní kombinace mezi trojicí hráčů, ve kterém po hráčích požadujeme koncentraci na přesné a dobře načasované přihrávky, precizně provedené naražení na krátkou vzdálenost, naběhnutí do prostoru kam směřuje časovaná přihrávka. S ohledem na počet pěti hráčů zapojených do cvičení jsou prakticky všichni hráči neustále v kontaktu s míčem nebo v náběhu do volného prostoru.  

Tréninkové cvičení je inspirováno tréninkovým cvičením z mládežnické akademie FC Barcelona, je svou organizaci, počtem pěti hráčů i cílem cvičení podobné seriálu cvičení Načasování a pohyb na jeden dotek, které kladlo důraz na dobré načasování přihrávek a správný výběr místa.  

 

 

► Přímočarý útok středem

Cílem takticko-kombinačního cvičení je nácvik přípravné kombinace a vedení přímočarého útoku středem hrací plochy, kdy kombinace je zahájena přihrávkou na záložníka, který je k brance soupeře otočen zády. Po hráčích požadujeme přímočaré vedení útoku, s minimálním počtem doteků, pohybem hráčů po odehrání míče a správný výběr místa před opakovaným zapojením do kombinace. Po hráčích požadujeme precizní provedení jak u přihrávek, tak při prvním kontaktu s míčem.  

 

 

► Otoč se a prokombinuj se vpřed

Cílem cvičení je naučit hráče nebát se jít si pro míč do hloubky pole, přijmout míč nebo kombinovat na malém prostoru, uvolnit se do volného prostoru a kombinaci zapojit do hry třetího spoluhráče. Hráči během cvičení mění pozici, rotují na svých pozicích a je vyžadováno správné načasování přihrávek i náběhů. Naražení musí hráči zvládnout prvním dotekem, aby se nedostali pod tlak soupeře.  

 


Tipy na související cvičení: